Helena Basilova, piano

Helena Basilova werd geboren in Rusland als dochter van twee pianisten, maar groeide op in Nederland. Haar brede belangstelling voor muziek openbaart zich in haar zeer gevarieerde repertoire. Toch voelt ze nog altijd een sterke band met Russische muziek, zodat componisten als Prokofiev, Rachmaninov, Gubaidulina en Scriabin met regelmaat op haar programma’s terugkeren.
Haar piano-carrière nam een vlucht na de toekenning van de Debuut Serie Concert Tour in 2008. Helena speelde sindsdien in de belangrijkste concertzalen van Nederland, waaronder Het Concertgebouw, Vredenburg en de Oosterpoort. Vervolgens leidde deze tour tot optredens in heel Europa, Zuid-Amerika en de VS.

Ze verhuisde naar New York om zich daar verder te ontwikkelen en te laten inspireren. Hier richtte ze zich zowel op haar solocarrière als op kamermuziek. Zo voerde ze onder meer Scriabin’s 9e Sonate uit in
Carnegie Hall, speelde ze het Tweede Pianoconcert van Shostakovich in het befaamde Symphony Space NYC en maakte ze deel uit van het NYU Contemporary Music Ensemble. Haar interesse in hedendaags repertoire leidde tot een hechte samenwerking met componisten uit het West 4th New Music Collective.
Helena Basilova vindt het belangrijk dat het bereik en de bandbreedte van de klassieke muziek worden vergroot. Zo trad ze op in projecten waarin haar pianospel werd gecombineerd met poëzie, beeldende kunst, jazz of dans en zal altijd op zoek blijven naar nieuwe manieren en locaties om haar muziek tot leven te brengen.

Helena maakte opnames met de muziek van Janacek, Skriabin en onlangs verscheen een album gewijd aan Russische sprookjes met o.a. muziek van Medtner en een album met muziek van haar vader Alexander Basilov.
Ze werkt vaak samen met o.a. Diamanda La Berge Dramm, Reinier Baas, Eva van Grinsven en Peter Kirn en heeft een Steinway-vleugel uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.
Sinds 2016 is Helena hoofdvakdocent piano klassiek aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle.