Lisa Jacobs, viool

Beeldschoon, gracieus en spatzuiver – De Volkskrant
Musically Jacobs is virtually in a class of her own – BBC Music Magazine, UK

Nederlands violiste Lisa Jacobs is een van de toonaangevende musici van haar generatie en wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programmakeuzes en podiumpresentatie. Op 17-jarige leeftijd maakte zij haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly en speelde sindsdien over de hele wereld als soliste met vele orkesten en gerenommeerde dirigenten, in kamermuziekverband en op festivals.

Zij soleerde onder andere bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Brussels Philharmonic, Amsterdam Sinfonietta, Bremer Philharmoniker en werkte samen met gerespecteerde dirigenten als Neeme Järvi, Riccardo Chailly, Otto Tausk, Dirk Brossé, Jan Willem de Vriend en Carlos Miguel Prieto. Lisa bespeelt momenteel een Rugieri uit 1683, die haar particulier ter beschikking is gesteld.

Lisa Jacobs maakte vele internationaal bekroonde opnames met werken van Ysaye & Franck (2013), Locatelli vioolconcerten (2016), Haydn vioolconcerten (2017) en Paganini’s 24 Caprices (2018) en het vioolconcert van Nielsen (2019).

Ze is verbonden als professor viool aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, België en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Daarnaast geeft zij geregeld masterclasses aan hogescholen in binnen- en buitenland.

Lisa Jacobs rondde haar studie in Amsterdam bij Ilya Grubert met hoogste onderscheiding af. Zij was tevens leerling van Christoph Poppen aan de HFMT München waar zij het prestigieuze Konzertexam behaalde. Dit werd ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Verdere muzikale invloeden vormden Nelli Shkollnikova, Thomas Brandis en Ana Chumachenco. Tevens was zij jarenlang vaste gast in de openbare masterclasses van Herman Krebbers op diens persoonlijke verzoek.

Sinds 2017 is Lisa Jacobs een Pirastro Artist.

Als artistiek leider is Lisa verantwoordelijk voor de programmering van het Internationaal Kamermuziekfestival Middelburg.

www.lisajacobs.nl